Geschiedenis

geschiedenis

Ontstaan

HENGELO 2004 – Wokken en grillen kunnen we allemaal. Om een variatie aan te brengen in deze stijl van koken introduceren Hengelose TIO-studenten de ‘Asian Barbecue’. Een tafelbarbecue met een hoge dosis gezelligheid waarmee groente gekookt wordt en vlees gegrild kan worden.

Geschiedenis

De wok met ingebouwde grill pronkt op de tafel van de TIO-opleiding aan de Julianalaan. De negen studenten zijn er tevreden over. In slechts één maand tijd is de bijzondere barbecue van Sarah, Marielle, Ilse, Ralph, Anne, Elsje, Ilona, Christel en Marloes op de markt gezet.

De jongeren kregen van school de opdracht mee een mini-onderneming op te zetten met een product dat levensvatbaar is.

“Daarvoor moesten we een ondernemingsplan opstellen en vervolgens aan geld zien te komen om de nodige investeringen te doen. We hebben aandelen uitgegeven é raison van 15 euro per stuk. Met dat vermogen zagen we kans het concept rondom de Asian Barbecue verder uit te werken”, vertelt Sarah enthousiast.

Helemaal nieuw is de veelzijdige wok/grill niet. Hij wordt in Thailand al verkocht, maar moet nu ook binnen de Benelux een succesnummer worden. “De vader van één van ons zag deze barbecue in Thailand en het leek ons meteen een leuk artikel. Wij hebben hem geïmporteerd naar Nederland. Winkels als Blokker doen dat ook. Het gaat er niet om zelf een product te ontwerpen, maar iets te vinden dat goed verkocht wordt. Op die manier leren we zaken doen.”

De speciale wok van aluminium bevat een ijzeren grill waarop briketten komen. Als deze gloeien kan het bolle rooster erop. Daarop wordt vlees of vis gelegd dat vervolgens wordt geroosterd. De rand om de bol wordt volgegoten met water of bouillon waar noedels en groenten in kunnen garen. en dan ontstaat er een kleurrijk geheel van ingrediënten waar de gasten met eetstokjes van kunnen proeven.
“De pan rust op een schaal waar de verkoolde resten van de briketten op vallen. Deze barbecue is vooral geschikt voor buiten. Binnen zou er teveel rook ontstaan door de brandende kooltjes”, zegt Sarah.